Kodsan hizmetlerinden yararlanmak için kaynaklarımıza göz atın
Sorunları zamanında ve profesyonel düzeyde çözmeye yardımcı oluyoruz
Son veri!
Google Haritalar’ı kullanan web sitesi kullanıcıları, Google Haritalar/Google Earth Ek Hizmet Şartlarına (Google Gizlilik Politikası dahil) tabidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Su Isıtıcılar ve Buffer Tanklar
Su Isıtıcılar ve Buffer Tanklar
https: //kodsan.com.tr/tr/destek/dokumanlar/ web adresimizden ürünlerimizin kataloglarına ve dolayısıyla ihtiyacınız olan ölçü ve teknik bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ürünlerimizle birlikte verilen Kullanım ve Montaj Kılavuzları içerisinde yer alan Garanti Şartları kısmında belirtildiği üzere garanti süresi Kodsan Yetkili Servisi tarafından devreye alınması ile başlar. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla 2 yıl süre ile üretim hatalarına karşı KODSAN A.Ş. garantisi altındadır.
Boylerinizin uzun ömürlü olması, konforlu ve sağlıklı sıcak su kullanımının sürekliliğinin sağlanması için boylerlerinizin periyodik kontrol ve bakım işlemlerinin yapılması zorunludur.
Gerek periyodik gerekse talebe göre ek bakım işlemlerinin Kodsan Yetkili Teknik Servisleri tarafından yapılmalıdır.
Boyler ve akümülasyon gibi emaye kaplı ürünlerimizde kesinlikle kimyasal temizleme yöntemi ile temizlik yapılmamalıdır. Ürünün temizleme flanşından tazyikli su ile temizleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Temizlik esnasında kesici, delici aletlerle emayeye zarar verilmemelidir.
Buffer tanklarımız ise kapalı sistemlerde kullanıldığı için, yer aldığı sistem bakıma alındığında, temizlik işlemi yapılmalıdır.
Sıcak Su Hazırlayıcılar ve Depolama tanklarımız 2014/68/EU Basınçlı Ekipmanlar Direktifi, TS EN 13445-3, TS 736, TS EN 12897 ve DIN4753-3 standartlarına göre üretilip test edilmektedir.
Emaye kaplı ürünlerimizde (boyler ve akümülasyon tanklarında), maksimum çalışma sıcaklığı 95°C ve maksimum dayanım basıncı ürün modeline bağlı olarak 6 ve 10 bar’dır.
Buffer tanklarda ise maksimum çalışma sıcaklığı 95°C ve maksimum dayanım basıncı ürün modeline bağlı olarak 4 ve 6 bar’dır.
%50’ye kadar derişik etilen glikollü sıcak su kullanılabilir.
Serpantinlerimizde %50’ye kadar su+glikol karşımı kullanılabilir. Ancak sıcak su tesisatında kullanılacak serpantin dışındaki diğer tesisat ve sızdırmazlık elemanlarının sıcaklık, basınç ve su kimyası için geçerli sınırlamaları sistemin genel sınırlamaları için belirleyicidir. Örneğin tesisattaki kazan veya ısı pompasında glikol kullanımına izin verilmiyorsa serpantin için %50 ye kadar karışım kullanılmasının geçerliliği kalmamaktadır.
Boyler üretim standartlarına göre 250 kPa (2,5 bar)’a kadar, sıcaklığı 110°C’a kadar olan sıcak su veya kaynar suyla çalışabilmektedir. Kızgın su ve su buharı kullanılamaz.
Emaye kaplı ürünlerde aşağıda özet halinde sınır değerleri verilen ve özellikleri T.C.Sağlık Bakanlığı, uygun olan sular kullanılabilir.
Özetle, korozyon hasarlarının en aza indirilmesi için, kullanım suyu kimyasal özellikleri aşağıda verilen tablodaki sınır değerleri içinde bulunmalıdır.
Sınır değerler |
|
pH |
6,5 – 9,5 |
20°C’de iletkenlik |
200-1500 µS/cm |
Toplam sertlik |
7 – 20 °Fr |
Klorür(Cl) |
≤150 mg/l |
Sülfat(SO42-) |
≤150 mg/l |
(1 Fransız sertliği(°F) ► 10 CaCO3 (ppm)
Artizyen, kuyu vb. diğer sular, analizleri yapılıp yukarıdaki tabloya uygunluğu görülmediği sürece kullanılamaz.
Ters ozmoz cihazlarında arıtılan suların pH ve iletkenlik değerleri Kullanım ve Montaj Kılavuzlarında verilen sınırların dışında kaldığı için kullanılması uygun değildir.
DIN1988 normuna göre, sıcak su üretici boyler soğuk su besleme tesisatında kullanılması tavsiye edilen ürünlerin şeması ve malzeme listesi aşağıda verilmiştir.
Tank basıncının dayanım basıncının üstüne çıkarak zarar görmesini engelleyen 10 nolu emniyet ventili garanti için şart olup emaye kaplamanın uzun yıllar sorunsuzca hizmet vermesini sağlayan 11 nolu genleşme tankı da ayrıca özellikle tavsiye edilmektedir. Diğer tesisat elemanlarının kullanımı ve kapasiteye göre ölçülendirilmesi ise projecinizin ve/veya teknik tesisatçınızın sorumluluğundadır.
DIN1988 e göre Boyler soğuksu besleme tesisat elemanları:
01.. |
Kodsan Serpantinli boyler, Elektrikli boyler, Akümülasyon tankı |
||
02.. |
Kollektör |
08.. |
Çek valf |
03.. |
Kapatma vanası |
09.. |
Membranlı emniyet ventili |
04.. |
Boşaltma vanası |
10.. |
Membranlı emniyet ventili |
05.. |
Manometre musluğu |
11.. |
Membranlı genleşme tankı |
06.. |
Pislik tutucu |
12.. |
Manometre |
07.. |
Basınç düşürücü |
Her boylere, sadece kendine ait ve boylerle arasında herhangi bir başka ekipman olmayacak şekilde emniyet ventili takılmalıdır.
EN 1487 standardına uygun, tam kalkışlı membranlı emniyet ventili kullanılması zorunludur. Maksimum çalışma basıncı 10 bar olan cihazlarda 8 bar, maksimum çalışma basıncı 6 bar olan ürünlerde 5 bar, maksimum çalışma basıncı 4 bar olan ürünlerde 3 bar emniyet ventili kullanılması zorunludur.
Emniyet ventili seçimi için Kodsan Teknik Satış grubuna başvurunuz.
Boylerlerde, kesinlikle ayarlanabilir tipte emniyet ventili kullanılmaz. Ayarlı tipte emniyet ventili kullanılması halinde ürününüz garanti kapsamı dışında kalacaktır.
Boyler ve benzeri ürünlerimiz kapalı alan ortam için tasarlanmıştır. Açık havada kullanılması uygun değildir.
TP emniyet vanaları, hem diğer basınç tahliye(emniyet) vanalarında olduğu gibi basıncın boyler nominal dayanım basıncının üstüne çıkmasını önleyerek tank gövdesinin fazla basınçtan zarar görmesini engeller hem de içindeki emniyet termostadı ile boyler sıcaklığının arızai durumlarda 95°C’nin üstüne çıkması halinde tank suyunu boşaltarak buhara kalkmasını önler.
KEB modeli KODSAN Elektrikli Boylerlerinde tank hacmine göre önerilen elektrik gücü ve bu yapıda üretilebilecek sürekli sıcak su debileri için teknik satış grubumuza başvurunuz.
Boyler, Akümülasyon Tankı ve Isıtma amaçlı Buffer Tanklarda sipariş aşamasında belirlenmek kaydıyla ilave ısıtıcı rezistans takılabilir.
Bunun yanında, boylerlerimizin temizleme kapaklarına da elektrikli ısıtıcı rezistans montesi yapılabilir.
Isıtıcıların nereye takılabileceği bilgisine web sitemizin https: //kodsan.com.tr/tr/destek/dokumanlar/adresinde bulunan kataloglarımızdan ulaşabilirsiniz.
Detaylar için Teknik bölümümüze başvurunuz.
Boylerimize fabrika çıkışında sonra, elektrikli ısıtıcı montajı ancak sadece KODSAN Yetkili Servisleri tarafından yapılabilir. Aksi taktirde boyler, KODSAN garanti kapsamından çıkar.
Tak Çalıştır rezistanslar üzerinde çift emniyetli termostat bulunmaktadır. Panolu ürünlerde ise elektrikli ısıtıcıların emniyeti pano üzerindeki termostattan sağlanmaktadır.
Kabloların panoya bağlanması kullanıcı tarafından yapılmalıdır. Kodsan yetkili servisi sadece uygunluğunu kontrol etmektedir. Yeterli güçte, topraklanmış temiz ve tekniğine uygun elektrik enerjisi temini sorumluluğu kullanıcıya aittir.
Bu konuda detaylı bilgiye teknik bölümümüzden ve Kullanım kılavuzlarımızdan ulaşabilirsiniz.
Elektrikli boylerlerde kullanılacak su sertliği maksimum 20°Fr olmalıdır.
Katodik koruma, magnezyum anot kullanarak boyler gövdesini korozyona karşı koruma yöntemidir.
Standart magnezyum anotların 6 ayda bir kontrolü ve yılda 1 defa değiştirilmesi zorunludur.
Soğuk su giriş vanasını kapatınız ve Kodsan yetkili servisine başvurunuz.
220 V ile çalışan 2 ve 3 kW elektrik gücünde tak-çalıştır model rezistanslarımız bulunmakta ve bir boylerde birden fazla kullanılabilmektedir.
Ürünlerimizle birlikte verilen Kullanım ve Montaj Kılavuzları içerisinde yer alan Garanti Şartları kısmında belirtildiği üzere garanti süresi Kodsan Yetkili Servisi tarafından devreye alınması ile başlar.
Garanti süresi devam eden ürünlerimizde, kalite standartlarımız gereğince belirtilen prosedür uygulanmaktadır.
Detaylı bilgi için Kodsan Teknik Servisine başvurunuz.
Hayır, yapılamaz. Yapılması halinde bölgedeki kaplama hasar görür.
Hayır, yapılamaz.
Hayır, önlemez. Kireç oluşumu ile magnezyum anotunun herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Eğer ısıtıcının rezistans elemanı kireçten zarar görüp patlamış veya şişmemişse, kireç miktarına ve özelliğine göre temizlenebilir. Bu işlemin yetkili elektrikçi tarafından yapılması gerekir.
Ürün seçimi, oda sayısı, güneş enerjisi, kazan, ısı pompası vb. gibi birçok ürüne ve tüketim karakteristiklerine bağlıdır.
Yetkili teknik satış elemanlarımıza ulaşmanız halinde, projelendirme seviyesinde olmasa bile sizlere ürün seçimi ve kullanımı konusunda genel bilgilendirme yapılacaktır.
Ürünlerimizle birlikte verilen Kullanım ve Montaj Kılavuzları içerisinde yer alan limit değerlere uyulmalıdır.
Kodsan satış grubu bu konuda size gerekli desteği verecektir. Kodsan’ın sahip olduğu sertifikalar bilgisine web sitemizin https://kodsan.com.tr/tr/destek/dokumanlar/#kalite-belgeleri adresinden ulaşabilirsiniz.
Detaylar için Teknik bölümümüze başvurunuz.
Cihazın kullanım ömrü, cihazın kullanım kılavuzlarında belirtildiği gibi doğru kurulum, bakım ve kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılması şartıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 10 yıl olarak beyan edilmiştir. Ancak bu süre Garanti süresi değildir.
Bahsi geçen manşona (kör tapa gibi gözüken) boylerin katodik koruması amacıyla magnezyum anot monte edilmiştir. Sökmeyiniz, emniyet ventili boşaltma vb. vana bağlamayınız.
Bu manşon TP valf olarak adlandırılan, hem sıcaklık üst sınırında hem de üst basınçta boyleri koruyan emniyet ventili bağlantısı içindir.
Elektrikli cihazlarımızda, tekniğine uygun standart topraklama tesisatının yanında, tankın üzerinden bakır çubuk ile statik elektrik topraklaması tavsiye edilir.
Emniyet ventili açma basıncı ile tank basıncı eşit veya emniyet ventili açma basıncı, tank basıncından düşük ise, emniyet ventilinden su akmaması gerekmektedir.
Aksi durumlarda, emniyet ventilinden gelen su, ventilin çalıştığını göstermektedir
Evet, kullanılmalıdır. Isınan su genleşir. Genleşme tankı sistemdeki basıncın yükselmesini önler, dengeler ve sistemin istenilen performansta çalışmasına yardımcı olur.
Doğru ve kaliteli emayenin 2 kat yapılmasına gerek yoktur. DIN4753/3 normuna uygun en az 180µ, en fazla 500 µ emaye kaplaması yeterlidir.
Kodsan boylerlerde kullanılan emaye malzemenin ve emayeleme yönteminin hijyenik ortamda su depolama kullanımına uygunluğunu belgeleyen uluslararası WRAS belgesi mevcuttur.
Düşük primer devre sıcaklık uygulamaları için KXS ve KXD model boylerlerimizi tavsiye ederiz.
Isı pompası boyler seçimi için teknik satış elemanlarımıza başvurunuz.
Çalıştırabilirsiniz. Bu sayede de boyler kapasitesini arttırabilirsiniz. Alt ve üst serpantinin seri bağlanması halinde elde edilecek boyler kapasitelerini öğrenmek için Teknik Satış grubumuza başvurunuz.
Kodsan ürünlerinin Birim Fiyat Poz noları aşağıda sıralanmıştır,
- Tek çelik serpantinli emaye dik boyler (KBS) 25.175.1400
- Tek çelik serpantinli emaye dik boyler (KXS) 25.175.1800
- Çift çelik serpantinli emaye dik boyler (KBD) 25.175.1500
- Tek bakır serpantinli emaye dik boyler (KCS) 25.175.1600
- Çift bakır serpantinli emaye dik boyler (KCD) 25.175.1700
- Emaye dik akümülasyon tankı (KAT) 25.175.2500
- Elektrikli ısıtıcı ve pano ilavesi 25.175.2800
- Çift cidarlı emaye yatık güneş ener.boyler (KCS) 25.175.3100
Daire Giriş İstasyonu
Vanalardan itibaren(dahil) tesisat bağlantı sorumluluğu mekanik tesisat sorumlusuna aittir. Tüm DGI dışı sıcak tesisat, min. 9mm kalınlığında EKK malzemesi ile ısı kayıplarına karşı tekniğine uygun yalıtılmalıdır. Detaylı montaj kılavuzu için Kodsan teknik servisine başvurunuz.
- Daire istasyonu elektriğe bağlı mıdır?
- Merkezi Isıtma besleme borusundaki filtre temiz midir?
- Merkezi Isıtma sıcaklığı, DGI’nin tasarım sıcaklığına uygun mudur? DGI’nin siparişi 80°C merkezi sistem sıcaklığına için verildi ise, ancak sistem 65°C’de çalıştırılıyor ise, DGI’den istenen kapasite alınamaz.
- DGI girişndeki merkezi sistem sıcaksu debisi ve dinamik sirkülasyon basıncı DGI’nin tariflenen kapasitesi için gereli debi ve basınca eşit veya daha yüksek olmalıdır;
- Merkezi sistem basınç göstergesini kontrol edin.
Sorun | Muhtemel neden | Çözüm |
---|---|---|
Kullanım sıcak suyu çok az veya yok. | Besleme veya dönüş hattındaki filtre tıkalı. | Filtreleri temizleyin. |
Termostatik kontrol vanasında yanlış ayar. | Vana ayarını kontrol ediniz. | |
Termostatik kontrol vanası arızalı | Kontrol ediniz-Değiştiriniz. | |
Arızalı termostatik vana hissedicisi | Kontrol edininiz-Değiştirin | |
Arızalı çek valf. | Temizleyin-Değiştirin | |
Kireçlenmiş plakalı sıcaksu eşanjörü | Değiştirin-Temizleyin | |
Sıcak kullanım suyu sirkülasyon pompası arızalı veya çok düşük ayarda. | Sirkülasyon pompasını kontrol edin. | |
Musluk sıcaklığı çok yüksek. | Termostatik vana çok yüksek seviyeye ayarlanmıştır. | Kontrol edin-Ayarlayın. |
Sıcak su tüketimi başladığında sıcaklık düşüyor. | Plakalı ısı eşanjöründe kireçlenme. | Değiştirin-Temizleyin. |
Daire istasyonunun tasarlandığından daha yüksek kullanım suyu akışı. | Sıcak su tüketim debisini düşürün. | |
Termostatik kontrol vanası kapanmıyor | Merkezi ısıtma besleme sıcaklığı ile kullanım suyu ayar noktası arasındaki sıcaklık farkı çok düşük. | Ayar noktası sıcaklığını düşürün veya Bölgesel Isıtma besleme sıcaklığını yükseltin. |
Sorun | Muhtemel neden | Çözüm |
---|---|---|
Isıtma çok az veya yok. | Isıtma devresindeki (yerden ısıtma-radyatör) filtre tıkalı. | Filtreleri temizleyin. |
Merkezi Isıtma devresindeki ısı sayacındaki filtre tıkalı. | Filtreleri temizleyin | |
Arızalı veya yanlış ayarlanmış fark basınç kontrol vanası | Fark basınç kontrol vanasının çalışmasını kontrol edin; gerekirse vana yuvasını temizleyin. | |
Termostat sensörü arızalı veya vana yuvasında kir var. | Termostatın çalışmasını kontrol edin. Gerekirse vana yuvasını temizleyin. | |
Pompa çalışmıyor. | Pompanın güç aldığını ve döndüğünü kontrol edin. Pompa gövdesinde sıkışmış hava olup olmadığını kontrol edin. Pompa kılavuzuna bakınız. | |
Pompa, düşük devre ayarlı. | Pompayı yüksek hıza ayarlayın. | |
Isıtma devresinde kapalı devre su basıncı düşük. | Sisteme su doldurun ve gerekiyorsa genleşme tankının çalışmasını kontrol edin. | |
Sistemde hava cepleri. | Tesisatın havasını iyice boşaltın. | |
Arızalı radyatör vanaları. | Kontrol edin-Değiştirin. | |
Yanlış ayarlanan dengeleme vanalarından veya dengeleme vanası olmamasından dolayı düzensiz ısı dağılımı. | Dengeleme vanalarını ayarlayın/takın. | |
Tesisat boru çapı çok küçük veya veya branşman borusu çok uzun. | Boru boyutlarını kontrol edin. | |
Düzensiz ısı dağılımı. | Sistemde hava cepleri. | Tesisatın havasını iyice boşaltın |
Merkezi sistem ısıtma besleme sıcaklığı çok yüksek. | Termostat veya otomatik kontrollerde yanlış ayar. | Otomatik kontrolleri ayarlayın, otomatik kontrollerin talimatlarına bakınız. |
Arızalı kontrolör. Kontrolör, talimatlara göre olması gereken şekilde tepki vermiyor. | Otomatik kontrollerin üreticisini arayın veya regülatörü değiştirin. | |
Otomatik termostatta arızalı sensör. | Termostatı veya sadece sensörü değiştirin. | |
Merkezi sistem ısıtma besleme sıcaklığı çok düşük. | Filtre tıkalı | Filtreyi temizleyin |
Var ise Dış Sıcaklık kontrol cihazı arızası veya hatalı dış sıcaklık sensör yeri. | Otomatik kontrol firmasını arayın |
Aradığınızı bulamadınız mı? Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Müşteri İlişkileri ve Şikayet Formu
Bizimle iletişime geçmek için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.
Ürünlerimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Müşteri temsilcimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.